Wednesday, June 22, 2011

dari bangku sekolah part 1 - Pen.Ketua Pengawas beb! ;p

z






hah..! hah..! ini mesti nak mengutuk aku lah ni kan bila tengok gambar kat atas tu..? hehe.
tapi, aku tak kisah pun. gile NERD kan gua dulu..? dgn cermin mata bujur sirih bertakhta kan logam biru menyerlahkan lagi KEskemaan gua zaman sekolah menengah dulu. haha.. 
tembam tak gua dulu..? tembam kan..? ;) masa ni aku form 2. aku ingat lagi nama kelas aku, kelas 2 sapphire. kira kelas 2nd Brilliant lah kat sekolah tu.. (ececeh.. bajet nak bgatahu aku ni pandai la dulu kan..? haha..) aku mula dilantik jadi pengawas atau dalam bahasa omputeh nye 'prefect' ye, bukan 'perfect', masa aku form 1. guru kelas aku yg lantik, tak silap aku nama dia puan Roshaidah. 
bersama junior2 gua. merangkap adik2 angkat la ni.;p

aku ni tak pernah berpengalaman pun jadi pengawas, masa sekolah rendah dulu pun , paling busuk pun aku hold jawatan pen ketua kelas. so, aku ambil peluang ni utk merasa la kan jadi pengawas! ;)nak jugalah merasa poyo2 marah2 student yg langgar peraturan sekolah. (cehwah..) then.. dapat pakai baju kaler biru kan.. (kejakunan di situ) hehe. Pastu, kalau jadi pengawas ni boleh lah FAMES sikit kan dari student biasa, haha. 

 tapi, memang betul lah, apa yg aku duk nak merasa sgt sbb nak jadi pengawas ni, memang betul2 aku dapat rasa! haha.. TERasa diri ini begitu berkuasa sekali ye, bila dapat ambil nama budak2 laki yang nakal nak mampos, budak2 perempuan yg poyo2, nak2 yg aku anti. haha..  (gelak setan) 

Yang aku suka lah kan jadi prefect ni, bila waktu rehat kitorang 15 minit lebih awal. hehe.
tapi, waktu habis rehat kitorang pula 15 minit lebih awal daripada student biasa, (hampa disitu) yg syok lagi kan, masa perhimpunan. every weeks, aku akan dapat task utk jaga kelas yg berbeza. so, merasalah gua nak skodeng student laki yg hensem2, wahahaha! ;p 

Then, bila dah masuk form 2. aku masih lagi hold jawatan prefect. cuma different nye, aku dilantik jadi penolong ketua pengawas! haha..  sampai sekarang kan, aku pun tak tahu lah macam mana aku boleh terpilih pegang jawatan ni. ;p aku apa lagi! rezeki jgn ditolak. aku sapu je lah kan. hehe. masa ni, tugas tu berat sikit lah.  Ketua pengawas?? hah.. ketua pengawas pada ketika itu merupakan bf aku. haha.. so, senang gile lah nak deal apa2 dgn dia. semuanya dia serah pada aku. perghh.. TERasa diri ini Queen of the school plak. (buekkk..!)

Part paling aku tak suka bila kena baca ikrar. itu yg lemah tu.  gugup semacam! walau macam mana pun, aku bukanlah manusia yg sempurna, even aku ni seorang pen ketua pengawas, aku ni sebenarnya banyak juga lah langgar peraturan sekolah. Tapi sebab aku hold jawatan  assistant, so aku gunakan sebagai chances utk tutup kesalahan aku sendiri. kawan2 aku pun, ramai juga yg aku cover line. perghh..! gila jahat kan gua..? utk adik2, jgn tiru aksi ini ya, tidak baik utk rohani anda. ;p 

Sampai di pertengahan tahun, aku dah mula hilang minat nak go on dgn jawatan ni. bagi aku, (pada waktu itulah), jadi pengawas ni tak boleh nak jadi diri kita yg sebenar. hehe.. kadang2 kalau kita nak buat sesuatu perkara tu pun, kita kena fikir kesan dia. yelah, kita ni pengawas kan, kenalah jaga nama baik pengawas tu sendiri. so, aku tak nak lah, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. (wah!) so, aku decided, utk tahun depan, kira masa aku form 3 lah, aku nak jadi student biasa balik. ;) 

lagipun, masa sekolah dulu, aku aktif sukan juga, bila aktif sukan, aktif menari,kelas pun selalu tak masuk, then effect lah pada study aku. so, bila aku fikir balik, kalau aku nak jadi pengawas ni, kenalah betul2 ikhlas dari hati. bukan sebab nak fames la, nak skodeng balax la, kan..? ;)
nak jadi pengawas ni, bukan sekadar jadi je, nak kena tunjuk contoh yg baik, especially dalam study. so, aku ni tak ada lah sangat ciri2 tu. haha.. baik gua undur diri.. sonang! ;)

tapi, sekurang2nya, aku rasa syukur & bangga juga lah kan, sebab cikgu aku percaya pada aku utk hold jawatan ni. itu bermakna, mungkin aku ni ada ciri2 kepimpinan di situ. hahaha.. cuma, aku je yg malas & tak reti nak majuka diri sendiri. ;p so, buat kawan2 gua yg baca post gua kali ni, gua harap ia boleh jadi satu pengajaran utk korang. ;) carrlooo..


hahaha.. kelakar weeii gambar ni!

p/s : hakikatnya, syok jadi pengawas ni. ;) but, use it on the right way.

2 comments:

LARA ZIZIE said...

Gua masih ingat lagi menda2 nih..=)

honeybeesyue said...

azie: haha. zmn azie nerd jugak. kekeke.. zaman kite duk sebelah myebelah dlm kelas. ;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...