Thursday, December 30, 2010

TAHNIAH malaysia. ♥ Fahmi. ;p


Totally happy with Malaysia dgn agreeged 4-2 megalahkan INDONESIA sekaligus membuatkan aku JATUH HATI kpd KEEPER MALAYSIA yg sgt cool!! KHAIRUL FAHMI CHE MAT!! ;) berasal dari KELANTAN.. & berusia 21 tahun.. ;)
perghhh... dia sgt HEBAT menangkap setiap tendangan bola dari pihak lawan.. &. kalau dia tak SECEKAP itu, aku rasa mungkin INDONESIA dah mengalahkan MALAYSIA dgn angka 6-4.. ;) ye la.. aku tengok banyak sgt peluang yg INDONESIA ada utk jaringkan gol. TAPI, dek kerana KEEPER hati ku ini (cehwah!) sgt CEKAP menangkap bola dari pihak lawan.. TERselamat lah sudah MALAYSIA.. ;)
tapi.. TAK DILUPAKAN juga kpd penyumbang gol yg menjadikn MALAYSIA menang juga 4-2.. iaitu Safee.

bila aku tengok perlawanan bola tadi.. aku SUKA gile kut dgn FAHMI.. hehehe.. sgt COOL & CEKAP..dah lah CUTE & HENSEM pula tu. hahaha... mula2 ingat dia CHINESE.. rupa2nya MELAYU KELATE.. hehe.. wah.. JATUH HATI sudah ni.. ;)

apa2 pun.. CONGRATS MALAYSIA! I'M PROUD OF U! ;)

* dgn BANGGANYA aku mengaku yg aku baru tahu BAMBANG dr INDONESIA.. ku fikirkan dari MALAYSIA.. bila aku tanya abah aku.. dia cakap BAMBANG pernah jd pemain import utk MALAYSIA.. br lah aku tahu.. hahahaha.. mmg npk sgt lah aku ni tak pernah ambil tahu pasal BOLA. ;) but, oleh kerana hari ini NEGARAKU ingin berlawan dgn NEGARA INDON tu.. aku KUATKN semangat ini utk MENYOKONG!! yeah! ;)


                                                                     ♥ ♥
p/s : suddenly kena mara dgn akak sebab letak pic dia tak pakai tudung dlm blog aku ni.. maybe sebab akak baru PUTUS dgn bf dia kut.. kasihan KAKAK.. ;(

Monday, November 29, 2010

Rindu kamoo wahai kawan2.. Diploma kewartawanan 2008-2010.


Wah.. rasa macam tak percaya je dah habis 5 sem kat kuantan.. &... Tiba2 rasa RINDU gile kat kawan2 aku..
all students JOURNALISM !!! nogee, kinah, ief, bob2, lany, bash, ies, pya, kak liza, kak yan, dura, nana, kak jat, che ah.. Finally.. tinggal kami 15 org je yang alhamdulilah stay sampai sem 5.. congrat guys!! Hopefully.. result sem 5 kita ni semua lepas ok!! byk sgt kenangan bersama dgn mereka... 
Walaupun, budak2 kelas aku ni ada 'geng2' or 'puak2'.. tapi.. aku sgt respect dgn mereka semua kerana sentiasa bersikap PROFESSIONAL.. kalau SOMETHING yg melibatkan kami semua harus BEKERJASAMA, kami akan LUPAKAN seketika perkara yg KERUH antara kami. THAT's IS OUR SPECIALITY! hehe..  BERGADUH, TAK PUAS HATI sesama sendiri itu tak dinafikan memang ada. ;) MENGUMPAT sesama sendiri tu 'BIASE2' je bg kami.. hehehe...  Itulah fitrah manusia.. tak sempurna mana.. 

Pada awal2 sem.. aku akui memang tak RAPAT dgn semua budak2 ni.. KECUALI Che ah, Dura, & Deeba.
bukan SOMBONG, ;) tp.. aku ambil masa sikit kalau nak berkawan ni.. hehehe..
masuk semester 2, aku dah mula berkawan dgn seorang demi seorang antara mereka.. hehe..
sampai lah semester 3.. baru lah aku rasa aku dah selesa dgn diorang semua!! ;) masa tu, baru lah boleh tunjuk belang masing2.. hehe.. tu yang ada tak sebulu tu..


sampai lah dah semester 5 ni.. baru lah aku dapat merasakan kami betul2 CLOSE..
Sentiasa bergelak ketawa sama2, sedih sama2, even BERGOSSIP pun sama2...!! hehe. (wartawan kate..!)
MAJORITY of them, memiliki MULUT LASER yg sgt POWER kalau kita TAK BERSABAR.makan hati lah.. hahaa.. tapi.. oleh kerana sikap KETERBUKAAN diorang lah yang menjadikan relationship kami semua sentiasa KUKUH, walaupun ada perit di dalam kan.. dgn memegang prinsip.. 'PAST IS PAST'.. we still stay TOGETHER.. untill this last semester... GUYS!! you are the best friends I had! i'm gonna miss all ur laugh, & joke!!! KORANG MEMANG SPORTING & GILE. ;) BUKTINYA, last moments kita semua kat ECM hari tu.. KECOH BETUL. kalau PAK GUARD boleh halau kita, dah halau kut. hahahaha... 


SETELAH 5 semester kita bersama.. this is my view for each of u guys!! ;

Fasehah a.k.a Che ah: ko memang kawan yg boleh diharap.. matang..& sentiasa bersabar walaupun orang selalu menilai ko dari luar semata2.. cuma.. kdg2 ko sudah sikit nk bg komitment pd kelas.. hehe. jgn mara ye che ah! ;)

Ief: we start CLOSE since we from sem 4.. just 1 sem before we leave.. but.. SERIUOSLY.. i'm happy to know u ief!! such as CRAZY friend i had! ;p & very2 UNDERSTANDING friends! gonna miss all ur 'bebelan' cam buntut ayam. hahaha... 'ief ketiput'! yeah! that's ur trademark hah! ;) tapi, kalau MENGAMUK, macam INCREDIBLE HUG!! GERUN aku...... ;D  seorang photographer yg bagus.;)

Nogee: hahahahahaha... ( versi nogee) ;p itu lah yg aku akan RINDU sekali kat ko!! ur LAUGH!! sgt comel & sometimes MENGERUNKAN. hahaha.. ko lah kawan aku yg sentiasa ceria & tergelak2 walaupun tak ada motif. hahaha.. tp.. BERHATI2 kalau nogee dah tarik muka SINGA dia.. sape pun tak BERANI nak TEGUR!! hehehe... MULUT beliau agak BERBISA dari yg BIASA juga.. ;p

Sakinah: "gadis melayu terakhir'.. y aku cakap camtu..?? coz.. bg aku.. kinah ada semua ciri2 gadis melayu & gadis Islam.. ;) sgt menjaga auratnya, perilakunya, dan paling penting sgt menjaga SOLAT & ibunya.. itu lah ko yg aku kenal selama 5 sem kinah!! keep it up dear!!

 Lany : "KREATIF".. itu lah diri Lany yg aku nampak dari Sem 1 hingga kini.. dia memang seorang yg kreatif & mahir dalam apa2 design.. 'TELITI'.. sgt concern dgn semua perkara yg dia buat, especially dalam bidang DESIGN2 ni.. mmg makanan dia lah pendek cerita! ;) GOOD Job DEAR!! &.. Seorang PENCINTA yg SETIA.. ;) Good photographer also.;)

Dura: "DEKAN".. tu je lah akan terpacul dari kepala otak aku kalau tengok dia.. hahaha.. sgt PANDAI.. & sgt teliti juga dalam membuat Assignment.. BUKTINYA, semua assignment dia HIGH MARK! ;) &..good in ENGLISH. dia KAKI JALAN bersama MIE nya yg TERSAYANG.. tapi.. MAINTAIN DEKAN 4 SEM berturut2.. GILE ke ko..?? hahaha...

Pya: "pepet".. hahaha.. aku mesti teringat pya kalau ada sapa2 lah yg sebut "pepet".. sebab pya suka pnggil kawan2 dye "pepet".. hahaha.. &.. dia gelak pun boleh sama LEVEL dgn gelak NOgee.. kakakaka... SGT PANDAI MEMASAK.. ;) &.. mempunyai susuk badan yg sgt MANTAP gituu.. hahaha.. Good photographer.;)



Kak Liza: seorang yg DIAM2 UBI BERISI., once kak liza bercakap.. kebooommmmm!!! hahaha... sgt comel & kurus cam aku. hahaha..
  
Kak Yan : org yg sgt PUTIH, comel, & suka matanya yg besar & bulat!! Antara pemegang DEKAN juga.
juga sgt teliti orangnya.. &.. mulut kak yan pun BOLEH TAHAN.. haha..vERY GOOD IN ENGLISH. &.. kak yan tak suka buat kerja cincai2.;)

kak Jat: sgt concern & akan bagi komitment yg sepenuhnya bila dpt assignment.. kelakar juga.. ;p

nana: seorang yg ada ciri2 kepimpinan yg tggi!! ;) sgt kecoh2 orgnya.. hehe.. CINTA MATI ayie. ;)

 Bash: minat tangkap gambar juga. suka ckp MANJA2.. alah2.. kanak2 riang.. hahah.. paling penting, seorang PEMBIDAS!! 

Bob : anak yg taat. kuat bergossip juga. ;p sgt comel, & tak kisah apa pun orang cakap! &.. bob2 suka habiskan makanan aku kalau aku tak habis... hehehe.. thanx bob2! ;)
  
Ies: mempunyai SUARA yg sgt SEDAPP!! ada ciri2 menjadi pengulas sukan & Dj.. ;) seorang lelaki yg sgt matang. ;)

* korang sgt best!! ;) i'm gonna miss all of u..  i wish all the best to all of u ya!!! see u next year!!
lagu ni khas buat korang...
* 1 persamaan kami : kami GILA KARAOKE!! ;)
Dear GOD - Avenged Sevenfold.

A lonely road crossed another cold state line
Miles away from those I love, purpose hard to find
While I recall all the words you spoke to me
Can't help but wish that I was there, back where I'd love to be, oh yeah

Dear God, the only thing I ask of You
Is to hold her when I'm not around, when I'm much too far away
We all need that person who can be true to you
But I left her when I found her and now I wish I'd stayed
?Cause I'm lonely and I'm tired, I'm missing you again, oh no, once again

There's nothing here for me on this barren road
There's no one here while the city sleeps and all the shops are closed
Can't help but think of the times I've had with you
Pictures and some memories will have to help me through, oh yeah


Dear God, the only thing I ask of You
Is to hold her when I'm not around, when I'm much too far away
We all need that person who can be true to you
I left her when I found her and now I wish I'd stayed
?Cause I'm lonely and I'm tired, I'm missing you again, oh no, once again

Well, some search never finding a way
Before long they waste away
I found you, something told me to stay
I gave in to selfish ways
And how I miss someone to hold when hope begins to fade

A lonely road crossed another cold state line
Miles away from those I love, purpose hard to find

Dear God, the only thing I ask of You
Is to hold her when I'm not around, when I'm much too far away
We all need the person who can be true to you
I left her when I found her and now I wish I'd stayed
?Cause I'm lonely and I'm tired, I'm missing you again, oh no, once again


Monday, November 8, 2010

al-fatihah.. buat sahabatku MIERA ZAINOL.. ;(

Tgh syok2 ber facebook.. tiba2 dpt msj dari ikin.. baby(panggilan utk arwah) dah meninggal..
arwah kena langgar lari..
aku doakan yg langgar lari tu pun mati cepat!!

MIERA.. aku doakan kau ditempatkan di kalangan2 org yang beriman..
semoga rohmu dicucuri rahmat syg..
cepat betul TUHAN ambil kau...;(
hari tu aku tak sempat nak jumpa kau masa kita buat reunion kat TS..
sedih sgt.. ;(
ingatkan dapat jumpa lagi..
rupanya aku memang tak dapat nak jumpa kau sampai bila2.. ;(

*teringat pula zaman2 kita rapat dulu.. ;( & siapalah nak jaga anak kau kan.. ;(
AL-FATIHAH..

Saturday, November 6, 2010

PENGISIAN MASA LAPANG. ;)

since bz dengan final presentation..
baby VIVA aku.. dah lama tak mandi.. ;p
pelbagai KHAZANAH yg telah berkumpul.. kesian baby.. jahat betul mama baby ni kan. ;)
sory syg.. mama tak sempat & tak ada masa nak mandikan syg.. hehe..
kalau atuk( abah aku) baby nampak baby KOTOR camni.. mesti atuk marah mama.. ;)


LUCKY, ief tolong aku cuci baby aku ni.. ;)
semalam pergi cuci dekat machine car wash.. BAIK punya nak masuk mesin tu, HUJAN!!! haha..

nak patah balik, memang tak lah kan.. dah dalam mesin tu dah pun. hehe.. ;p
tapi.. pelik. ada juga kereta yang still tggu turn nak cuci kereta. ;)



hari ni.. while nogee & kinah masak kan maggi.. (masak maggi je..??) hehe..
aku ajak ief tolong aku cuci dalam baby viva aku tu jap.. al-maklumlah.. ief kan expert ckit cuci2 ni.. ;p

minah tu.. membebel je sepanjang cuci kereta aku.. TENSEN lak aku.hehe..

dari kiri: ief sedang khusyuk membersihkan khazanah2 dlm kereta aku. ;), aku, sempat lagi tangkap gambar.hehe,ya!! itu dia ief yg sgt rajin membersihkan kereta aku!! tq dear!! hehe.. syg ko lbh la! ;)

before bz dgn final presentation.. aku kerap juga lah bawa baby viva aku ni pergi mandi kat machine car wash tu.. then.. bila dah bz gile.. memang tak kuasa lah kut nak bawa. hehehe..
bila dah sebulan, hah! ambil ko! dah macam sarang tikus!! euwww....

ya.. sempat lg memberikan posing yg terbaik. capture by: NOGEE.;) yg terkial2 cari setting kamera CANON aku. View dari kondo mewah aku.. fourth floor.huhu...


kadang2 bila dah tak tahu nak buat apa, kemas & cuci kereta pun 1 aktiviti yang menarik juga! ;)
baby syg.. mama dah bersihkan baby... sudah wangi...!! ;)

my final presentation!

wah.. after 1 month.. baru lah ada kesempatan nak update blog aku ni.. ;)
KESIBUKAN yg SANGAT MELAMPAU lately ni.. membuatkan aku mmg MENYAMPAH nak UPDATE blog. hehe..
ya.. WELCOME BACK syu! ;)
oraitt... first of all.. aku rasa LEGA habis .. sebab dah lepas semua AZAB.. iaitu.. FINAL PRESENTATION..
tp.. tinggal MAGAZINE PRODUCTION je la lagi..
hurmm...

FIRST presentation adalah subjek ETR... by miss kama yang comel lote tu.. ;)
ya... aku group dgn ieff, lany, & dua orang apek & amoi.. leonard & ai yien...

kami buka PRINTING COMPANY.
that is a BAD presentation i face!!
our company was been label as BANCRUPT!!!
DITAMBAH dengan SLIDE SHOW yg Terlalu panjang.

second is, FEATURE WRITNG presentation..
hahahaha... this is really2 BAD PRESENTATION yg aku kena.
em.. yes. dari segi layout, memang aku mengaku aku tak berapa nak bagus.. but..
ntahlah.. AKU HANYA MENGIKUT ARAHAN. ;) tapi,. at the end.. ARAHAn tu tiba2 BERTUKAR pula, ;)

untuk FEATURE BI.. mdm NORA ckp.. aku ada masalah dengan Layout juga..
&.. ada satu kelainan dari yang lain.. coz.. Quotation aku, aku buat dalam table..
mdm amy?? hehe.. just quit. ;)
untuk MALAY feature pun.. i had a same problem.. which is LAYOUT. ;)
Actaully, kedua2 feature ni aku print 2X.. hehe..
yg first, mmg banyak WHITE SPACE. then aku adjust2 ckit. baru print yang KEDUA ni. ;)


&.. rasa FRUST gile dgn sikap 1 of this lecturer..

"madam, kalau saya nak buat artikel tentang pelukis potret kat TC, boleh tak?? kebetulan saya kenal uncle yang melukis kat TC tu.. ..??"

"pelukis kat TC..?? emm.. awak tak rasa dah common sangat ke benda tu..?? saya rasa dah keluar kat tV dah pasal pelukis2 potret ni.. "


okayy... bila dah dapat arahan macam tu.. aku just IKUT.. ;)
actually, aku pilih nak buat pelukis potret tu sebab aku dah kenal pakcik tu, & aku boleh tangkap gambar sendiri.. mseti lagi lawa kan..??

BUT.. i dont know why..
suddenly masa final presentation..

 aku nampak KAK LIZA buat artikel tu.. & bila aku tanya kak liza.. madam approve ke?? kak liza cakap mdm approve.wah., betapa SAKITNYA hati aku..
 once thing yg aku fikir masa tu.
"madam TAK SUKA aku". ;)
bawah ni adalah hasil KEDUA2 feature aku.;)





next, is ADVERTISING presentation.. untuk advertising, group aku, kak yan, dura, & lany buat pasal KEBAYA.. KESINAMBUNGAN daripada first project kitorang dulu..
 advertising yg sangat sempoi.. 
SIR PIR cakap, sekali tengok macam iklan PERODUA VIVA. hehe..
MDM ZIMAH cakap macam iklan KERETA, PAYUNG, & KAKI. hehe.
MDM NORA pula cakap.. mesej tak sampai..
SIR NAZLAN.. aku tak ingat.. hehe.
PUAN AMY.. SILENCE. ;)
OVERALL, iklan kitorang kena IMPROVE lg ye! ;)



orait! next is.. PHOTOCOMMUNICATION..
kami diberi tugasan untuk membuat photoshoot fashion.. whether indoor or outdoor.
&.. aku.. telah memilih konsep MUSLIMAH FITNESS & CORPORATE WEAR.

this is my fitness photoshoot.

 model: nur syazwina.
location: Chi fitness, TTDI.
 sir pirdaus berpuas hati dengan hasil kerja aku ni. dia suka cara ,model aku pose.
&.. sir cakap.. gambar POTRET nenek aku pun ramai lecturer yang suka. wah! BANGGA di situ. hehe.. ;)

this is my second Photoshoot, corporate wear.

MODEL : MUHD HAFIZ
LOCATION: Putrajaya.

comment mdm nora untuk gambar ni, kalau snap kat depan bangunan, lagi lawa, & sayang tak ada beg. more look corporate kalau bawa beg. ;)

saat2 evaluation by sir pir & mdm Nora. ;)
 ya.. finally.. FINISH ALL!! but.. tunggu untuk MAGAZINE PRODUCTION je lah..
wait for my next ENTRY ya!! ;)


Friday, September 24, 2010

sikap kita.. nilai sungai kita.. feature writing assignment.

Sungai adalah anugerah Tuhan yang tidak ternilai yang diberikan kepada kita. Anugerah yang cukup sempurna fungsinya terhadap kita untuk menempuhi kehidupan seharian. Namun, kita sebagai manusia dan hamba-Nya tegar dengan anugerah yang tidak ternilai ini dengan sikap dan tingkah laku kita sendiri terhadap kurniaan-Nya.



Pencemaran sungai ini merupakan satu isu yang sangat serius terhadap kita pada masa kini, kerana ia adalah nadi kehidupan manusia. Tanpa sungai, tidak dapatlah kita, manusia mengharungi kehidupan seharian kita yang sememangnya sentiasa memerlukan sumber air untuk mandi,makan,minum,mencuci baju, dan sebagainya. Secara umumnya, sungai-sungai di Negara kita terbahagi kepada 5 kelas, iaitu kelas pertama, kedua, ketiga, keempat dan kelima. Bagi kelas pertama, air yang tidak perlukan rawatan, namun masih boleh lagi diminum. Kelas yang kedua, air itu memerlukan rawatan yang biasa. Yang ketiga, air kelihatan bersih, tidak berbau, tetapi kualitinya tercemar dan orang ramai tidak boleh melakukan aktiviti riadah seperti mandi sungai, dan berkelah. Kemudian bagi kelas keempat dan kelima, sungai tercemar dan hampir mati, Secara jelasnya, keadaan sungai bagi kedua-dua kelas ini adalah berwarna hitam dan berbau busuk.


Pada tahun 2007, 16 batang sungai di Negara kita telah diklasifikasikan sebagai tercemar dan ‘hampir mati’. Hampir keseluruhannya berada di kawasan Pulau Pinang, Kuala Lumpur, Selangor, dan Johor. Sungai Pinang dan Sungai Juru di Pulau Pinang adalah kekal dalam senarai-senarai sungai yang tercemar di Negara kita pada masa kini. Pada 3 Mei yang lalu, di dalam akhbar Utusan ada mengeluarkan artikel ‘Pencemaran sungai kritikal’, intipatinya menyatakan, Pensyarah Kanan, Fakulti Pengajian Alam Sekitar, Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr. Ahmad Zaharin Aris berkata, sungai kelas pertama di Negara kita semakin berkurangan, manakala sungai kelas kelima pula semakin meningkat. Lihatlah, betapa kritikalnya situasi sungai kita pada zaman ini.


Lihat sahaja sungai-sungai yang berada di kawasan Bandar di Negara kita..? kelihatan air sungainya berwarna hitam, keruh, dan mengalir lesu dek kerana sampah sarap yang dibuang oleh manusia yang tidak berdisiplin dan mementingkan diri sendiri untuk mencari jalan pintas. Ditambah pula dengan aktiviti pembangunan tanah dan sumber asli, seperti pembalakan, pembinaan jalan raya,pembangunan bandar dan pembinaan projek-projek perumahan serta perindustrian yang mana menimbulkan masalah hakisan tanah, sungai tercemar dan mendap. Lebih memburukkan lagi, apabila sikap pendatang asing,di mana mereka membawa sikap mereka di Negara sendiri yang suka membuang sampah di dalam sungai ke dalam Negara kita dengan menjadikan kawasan tebing sungai sebagai kawasan penempatan mereka.Oleh itu, pihak kerajaan harus melakukan sesuatu seperti merobohkan penempatan haram di tebing-tebing sungai. Lazimnya, aktiviti-aktiviti seperti ini akan segera diambil tindakan apabila media membuat pendedahan, terutamanya aktiviti perindustrian dan pembalakan. Jika tidak, hanya hukuman seperti kompaun sahaja dikenakan, dan sekaligus menggalakkan lagi aktiviti-aktiviti seperti ini terus dijalankan tanpa batasan kerana tiada kesedaran yang timbul dari dalam diri mereka, maka tidak hairanlah jika satu hari nanti nadi kehidupan kita ini akan mati dek sikap manusia sendiri.


Di dalam RMK-9(Rancangan Malaysia kesembilan), kerajaan telah memperuntukkan RM500 juta bagi tujuan memulihkan keadaan sungai kita yang tercemar. Namun, menurut Dr. Ahmad Zaharin Aris, jumlah itu sememangnya sudah cukup besar, malangnya, ia masih tidak mampu menampung kos pembelanjaan memulihkan pencemaran sungai di seluruh Negara, kerana kos bagi tujuan pemulihan sungai adalah diantara RM 100 juta hingga RM 400 juta. Secara tidak langsung, kita sebenarnya telah membantutkan kemajuan ekonomi Negara kita yang sepatutnya digunakan untuk keperluan yang lain seperti penyediaan kemudahan infrastruktur untuk penduduk. Menurut beliau lagi, punca lain yang menjadi penyumbang kepada pencemaran sungai kita adalah sisa dari ladang ternakan babi, di mana ia dilepaskan ke dalam sungai yang menyebabkan sungai itu ‘mati’. Beliau juga tidak ketinggalan membangkitkan rasa kesal beliau terhadap rakyat kita yang kian menjadikan sungai sebagai ‘tong sampah’ mereka.


Kempen “sayangi sungai”. Masih ingatkah anda semua mengenai kempen ini..?? yang telah bertahun lamanya dijalankan oleh kerajaan yang merangkumi pelbagai usaha seperti memantau, memelihara , membersih, dan mengindahkan semula sungai yang kian tercemar. Namun, apakah kesudahannya? Sungai kita masih lagi setia mengalir bersama sampah sarap, bahan kimia dan sebagainya, yang akhirnya memberi kesan kepada diri kita sendiri. Lihat sahaja isu yang baru berlaku di Maran, Pahang baru-baru ini,enam penduduk kampung yang terlibat dalam operasi menyelamatkan seorang mangsa lemas di Hutan Lipur, Lubuk Yu, meninggal dunia dalam tempoh seminggu selepas operasi itu, ia berpunca daripada bakteria air dan tanah. Lihat? Kita sering merungut dan mengeluh apabila air kotor, berkarat, dan sering menyalahkan pihak kerajaan yang tidak tahu menyelesaikan masalah ini semaksima yang boleh. Namun, tidak- kah kita terfikir bahawasanya semua itu berpunca dari sikap kita sendiri yang kurang peka terhadap sungai kita.?


Secara konklusinya, pencemaran sungai ini masih tiada lagi penghujungnya. Ya, inilah hakikatnya. Ia kerana mentaliti kita sendiri masih lagi berada di takuk yang lama, dan sampai bila kita harus membiarkan fikiran dan sikap kita berterusan begini.? Tepuk dada, tanyalah selera. Jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Jangan kerana sikap kita, sungai kita tiada lagi nilainya..


penulis: NOOR SYUHAIDAH ABD ZAWAWI
editor : NOOR SYUHAIDAH ABD ZAWAWI ;)
(803 patah perkataan)

ahmad boestamam.. my feature writing assignment done.

You was not arrested because of committing murder or robbery but because you just being a TRUE man. You should not feel embarrassed since what you did shows that u are a good person”. This is wisdom from a father quoted by his son in the book titled ‘Merintis Jalan Ke Puncak’. The writer was son of one farmer whom was born at Kampung Behrang Ulu, Tanjung Malim, Perak. He had his primary school in Malay School at Sekolah Melayu Behrang Ulu when he was six years old. On 1933, he was furthered his study at Anderson School Ipoh. His talent in writing was shinning since childhood after he scored gred one in Special Malay Class (SMC) in standard five .



He started his career as journalist for Saudara newspaper in Penang. He proceed his writing for Warta newspaper at Kinta Ipoh, Majlis at Kuala Lumpur, Utusan melayu at Singapore, Warta Malaya also Parti Kebangsaan Melayu Malaya at Singapore. He was well known as a prolific journalist because his writing had make him stand in the same level with others famous Malay journalist like Abdul Rahim Kajai, Ibrahim Haji Yaacob dan Ishak Haji Muhammad. He became addicted to involve his self in activities of nationalism for the Malays in 1930 s by wrote his opinion and suggested advices like what his journalist friends did in helping the Malays to overcome the weaknesses in economic, social, and politic after being pressure from British and other immigrant .


KMM?? (Kesatuan Melayu Muda) Do you still remember everything about KMM? This is a society lead by Ibrahim Yaakob. This is the society he first joined when started his politic activities as vice secretary while at the sama time became the reporter for Majlis newspaper at Kuala Lumpur. He was also known as politician that fight against colonist and yet he talent in writing which can influenced and inspired people was admitted by the British since he was very influence person at that time. He was then established Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM), which aim to control Malay region with constitution and then created a society names "Barisan Bersatu Malaya" to gain supports from Malays political parties and Indian labour society.


He was arrested for three times but that made him became more aggressive to fight against British colonist because he did went through difficult times with to the British colonist pressure. He was first arrested on 1941-1942 together with 150 of KMM members and supporters. He was then brought before court for the charge of seditious. On the following year, he was then fined with $1,200.00 because published the sensitive testament in newspaper named politik Api which he wrote that independence only can be achieved by sacrifice people life or ‘merdeka dengan darah’. He was also known as one of the brilliant politician since he had established one radical group named Gerakan Kiri Tanah Air (KITA) after this group cooperation with Parti Komunis Malaya and British which at that time was fight against Japanese army. This group was proven that he was against Japanese.


On 1948 – 1957, he was arrested for the second time and effected his politician career for seven years because the British believed it was dangerous to British politics in Malay region and the area around it. He was also label as dangerous politician by the British.


PRM..? (Parti Rakyat Malaya).That was first party politic created by him after he was release from imprisonment on 1955. He was inspired by ideology of Indonesian politician name Sukarno. He was then being famous Malay opposition Politician that established Socialist Front (SF) and end up to became very famous Malay opposition party after independence. He was won in Malaysia election 1959 in Setapak at Kuala Lumpur under the party of Socialist Front which then gave him the great acknowledgement in his political activities. But, he was arrested again in 1963 by the government because he was suspected to be cooperating with Parti Komunis Indonesia (PKI) and involved in chaos that occurred in Brunei on 1962.On that time, he was still member of Parliament whom represented Setapak.


He was passed away due to lung cancer in 1983 as one of the Malaysian hero in gain independence. Before he passed away, he used to write for newspapers in his luxury time and to support his life. In his life, he had published less than fifteen novels titled, Api dan air mata, rumah kaca di gegar gempa, merintis jalan ke puncak, tujuh tahun malam memanjang, sorotan sekilas, lambaian dari puncak, testament politik api, memoir Ahmad Boestamam: Merdeka dengan Darah dalam Api and others. Three from his novels titled merintis jalan ke puncak, tujuh tahun malam memanjang, and lambaian dari puncak was based on his experience as politician in Malaysia. Due to that, one novels titled memoir Boestamam : merdeka dengan darah api was published by UKM in year 2004 which the opening remarks titled merdeka dengan darah wrote by Malaysian famous writer in Malaysia Tan Sri A.Samad Said. In the novels titled merintis jalan ke puncak, he had described the difficulties his face in produce a newspaper without monetary supports until the declaration of national emergency 1948 by British government.


In the novels titled tujuh tahun malam memanjang he had shares with the readers regarding his seven years experience in imprisonment when he was place in the same cell with other politicians like Kamarulzaman The(PKM leaders, Parti Sosialis Rakyat Malaya), Rashid Maidin( PKM leaders), Hassan Zol, Zain Arif, Sharif Salleh, Othman Abadi(Utusan Melayu), Ishak Haji Muhammad, Ustaz Abu Bakar Al-Bakir, Wahi Anwar(pengasas Pembela Tanahair, PETA), Baginda Buyung, Ahmad Sulaiman and many more. He was gain pardon from Sultan of Pahang and free from imprisonment on 1955.


The real fact is that many young generations nowdays does not aware about the existence of one of the Malaysian hero like him. We should acknowledge his contribution in Malay political party to gain independence in Malaya and fight against Colonist. Yet, in subject of history in our school also not recognize his valuable contribution. Since he was known as politician from opposition party ,he was than being isolated until today. But, did you realize that he was the one of the light that enlightens the spirit of nationalism among the Malays before. His role as one of the most importance person in Malaysian political views should not be neglected. He is the journalists name Abdullah Thani Bin Raja Kechil or well known as Ahmad Boestamam an activist that fight against colonist in gain Malaysia Independence.

(982 words)
writing by: NOOR SYUHAIDAH ABD ZAWAWI.
edit by : NOOR FADZLIN ABD ZAWAWI.

Saturday, July 10, 2010

finally.. she admit that.. luna..?? how about u..??;)

finally.. cut tari mengaku juga bahawa dia lah gadis di dalam video skandal seks itu..
pengakuan ini dibuat sendiri oleh Cut tari dihadapan peguamnya..
namun.. cUt sendiri tak tahu siapa yang merakamkan aksi mereka tersebut..
mungkin aril sendiri atau orang lain..

luna..?? masih lagi mahu menegakkan benang yang basah..

* respect dengan husband cut tari yang memaafkan kesalahan isterinya...*

Friday, July 9, 2010

luna-ariel-cut tari.















finally.. cut tari & luna meminta maaf kepada semua rakyat indonesia & presiden mereka..
but.. we still never know the truth..

kenyataan cut tari :


"atas nama peribadi & atas nama keluarga saya memohon maaf yang sebesar2nya. mohon maaf atas pemberitaan baru2 ini yang meyangkut diri saya yang telah menimbulkan keresahan di masyarakat.sekali lagi saya mohon maaf."
(sumber: kosmo,jumaat,9 julai 10)

namun bila ditanya sama ada benar atau tidak gadis di dalam video skandal seks itu merupakan dia atau tidak.. Cut tari menjawab supaya jangan ditanya lagi sama ada benar atau tidak.. dia menyerahkan semuanya kepada pihak berkuasa..


kenyataan Luna :

"saya juga ingin meminta maaf kepada keluraga saya yang mungkin ... emm.. ya.. intinya saya benar2 minta maaf pada semua.. jadi.. emmm... mudah-mudahan..."
(sumber: kosmo,jumaat,9 julai,10)
berbeza dengan jawapan dari cut tari apabila diajukan soalan yang sama.. Luna masih tidak mengaku bahawa itu adalah dia...
* haish.. kedua2 jawapan aktress cantik ini lebih kurang sama sahaja.. cuma.. kekesalan & keinsafan lebih dilihat pada Cut Tari.. that's my opinion lah..
kepada aril.. gayanya kamu.. seharusnya lebih mengingati selepas ini ya... ;p

muncungnya bibir...



acap kali..( ceh.. acap kali.. hahaha..)
aku log in fb.. tengok pic2 shabat2 aku.
tgk majalah2.. ada satu perkara yang aku perasan..
ye lah.. everytime aku tengok pic kawan2 aku.. &.. even pic aku sendiri.. hehehe.
aku npk 1 pose yang sama macam yang lain2.. hehehe.. iaitu.. posing.. menjuih bibir.. alah2 nk cium gitu.. hahaha... ;) macam ni... >>
kan ke comel gitu...? ;)

suddenly aku terfikir mana ya datang idea menjuih bibir ni..?? ;)
mungkinkah dari selebriti2..?? baik dalam negara atau luar..??
bila aku tanya seorang kawan aku ni.. dia cakap,, datang dari seorang aktress korea kut tak silap aku.. ye la.. bila dia pose macam tu kan nampak comel..;) maybe starting from that la kut ramai yang terikut2.. tak tahulah betul ke tak kan..? ye ke..??
semua ini tak akan menjadi satu trend kalau pihak media tak main peranan.. cehwah.. mentang2 budak wartawan kan.. ;p

actually bagi pendapat aku la kan..benda ni happen naturally..
bila nak tangkap gambar je..
tiba2 kita akan buat pose macam ni kan.. betuk tak..?? tipu lah kalau korang tak pernah buat kan..?? heehehe...


ada juga aku bertanyakan perkara ni pada saudara-mara, kawan2,even my family also..
bila aku tanya ada yang jawab macam ni....


*mr Z: "alah.. tu semua trend.. bagi diorang nampak lawa pose macam tu..terpulang pada masing2 la.."


*miss M :" ye la tu trend.. aku pun tengok kawan2 aku majority pic diorang pose semua bibir macam nak cium orang tu including u! hahaha.."(ceh.. aku kena juga.. haha.)



* uncle R : (bila aku tunjuk pada dia pic2 yang macam ni..responnya..)" apo bondo ni hah mulot terjuir2 ni hah.. jantan tengok.. gorsang hah.. " ups! hahaha.. ni statement 18sx ni.hahaha...

* miss perasan : " cun beb pose macam ni.." (sambil ambil fon & tangkap gambar dengan aku..ceh.;p) " kau tengok aku.. tak ke nampak comel & cun pose macam ni..?" tettttttt..... aku malas nak layan...
* mr A : "aku tak suka do girls pose macam ni.. pose jelah senyum macam biasa nampak gigi.. ni nak terjuih2 sana,sini.." ups!! KEREK sei mamat ni.. TERajang kang..! suka hati r!

* mr x: "diorang nk cover gigi yang hodoh la tu kut.. or gigi yang lompong.." aku KEterasaan.. ;(



haish... dalam banyak2 yang aku tanya.. aku paling HOT dengan jawapan mr A & X.. korang lelaki.! mana tahu apa2 lah.. kadang2 aku tengok laki pun ada juga pose macam tu.. !!
*** gambar di atas ni member sekolah teknik aku.. Hana namanya.. sory na.. aku TERambil pic ko ni.hehehe... coz dalam banyak2 pic ko.. aku suka yang ni.. coz ia menjuih.. auww... hahaha.. (nada gatal)***



<<<>
apa-apa pun.. entry aku kali ni bukanlah untuk mengecilkan hati siapa2 atau memerli siapa2.. coz aku sendiri pun macam tu juga.. hehehe... just nak share pendapat & ideA. ;)
&.. untuk menyemakkan blog aku ni.. ;) kalau ada siapa2 terasa hati.. syu minta maaf ek..
mungkin ini satu sign bahawa aku akan jadi wartawan 'hiburan'atau 'majalah'..(hahaahha.. perasan beb!! ) anyway.. tq 4 spend time to read my blog.. ;)



* eh2.. gambar aku pun TERselit juga. ;P

Tuesday, June 29, 2010

bila la nak habis belajar...tak sabar weii..my pointer..?? OMG.. RISAU..RISAU..

yes. now i'm counting for the ending of my studied.
ending to stay at KUANTAN..
ending to face a *&%@~..person.. hahaha...

haishh... bila la ye saat itu akan datang...
tapi.. dalam masa yang sama.. rasa berat nak berpisah dengan kawan2..
especially my classmates.. and i'm gonna miss all the moments there.. ;)
banyak sangat pengalaman duduk di tempat orang ni..;)
bagus juga aku pilih tempat belajar jauh2 ni..hahaha...
teringat pula bila sedara-mara..kawan2 aku tanya aku..
"aih..syu.. punya la banyak kolej swasta kat KL.. kat sana juga kau nak.."
hehehe.. hurm..entah lah..aku pun tak tahu macam mana aku boleh pilih nak belajar kat kuantan.. mungkin dah takdir kan.. ;)

tak apa syu.. sabar ok.. u still have 2 semester to go.. next year dah start praktikal..
so.. u just have a few months only syg.. ;p
memang tak lah aku nak praktikal dekat KUANTAN..hahaha..
ish.. CONFIDENT je aku ni dapat praktikal sem depan..hehe.. buatnya result sem lepas ada yang kena REPEAT.. tak ke kau kena stay another 1 sem lagi syu..? hahaha...

sebut pasal RESULT ni.. atoyai.. risau beb..!! semakin nak masuk sem baru ni.. semakin banyak kecuakan aku melanda.. berapa lah aku dapat untuk semester 4 ni.. ntah naik ke ntah ek pointer aku...? risau oo.. coz kalau pointer aku tak naik semester ni.. KEBARANGKALIAN ayah aku tarik balik kereta bawa dekat KUANTAN sangat tinggi woo... ;( hurmm...

pointer aku untuk semester 1 = 3.31
semester 2 = 3.15
semester 3 =2.79
see?? orang semakin lama semakin naik pointer.. aku ni hah semakin merundum.. hahaha.
hurmm... hopefully.. dapat lah pointer aku naik.. sikit pun jadi lah..
CONFIRM 15 julai ni aku akan dilanda darah gemuruh tahap DEWA masa nak ambil RESULT.;)+;(

* LULUS semua pun jadi lah.. ;(

Monday, June 28, 2010

fanatik HITAM.

hye2..
fuuhh...
rasa nak pitam kepala ni coz dah berjam2 dok depan laptop..
ditambah pula dengan pening nak update page aku ni hah..

finally..
jumpa juga background & template yang aku berkenan..
HITAM??
mesti korang pelik kan..
aku ni asyik letak background hitam je memanjang.. ;p
actually.. HITAM is my favourite color la yunk..
;)

aku sangat fanatik dengan kaler hitam & putih..
so.. i'm so sory kalau kalian rasa kelam bila buka blog aku ekk... =)
ok la.. it's time to rest...

* oh hitam... I LOVE u..hahaha..

Friday, June 25, 2010

aril peterporn..?? Luna maya..


cok cek cok cek bersama syu-syu.. =)




minat pula bila baca artikel tentang video seks diantara pasangan kekasih yang cocok gitu di indonesia..;)
masing-masing menafikan itu adalah mereka.. sedangkan bukti yang boleh dikatakan kukuh juga lah untuk tuduh mereka.. tapi.. biasalah.. manusia.. buat silap.. siapa nak mengaku.. betul tak..?

pada hari ahad lepas, di dalam surat khabar harian metro.. ada mengeluarkan artikel bertajuk..
"luna buang tatu elak dikait video lucah".. see...?? dah terang lagi bersuluh rite..??
di dalam artikel tersebut ada menyatakan yang tatu pada pinggul Luna sama seperti tatu yang ada pada 'gadis' yang ada di dalam video porno tersebut...




wah2... agaknya si Luna tu dah jadi cacing kepanasan la tu... hahaha. ( laser taw aku..kekeke..)
di dalam petikan artikel suratkhabar metro juga tak silap aku semalam.. rakyat Indonesia membuat demonstarsi beramai-ramai untuk meminta pihak kerajaan indonesia melaksanakan hukuman rejam terhadap pasangan berkenaan.. ( aril & Luna ) pergh... sampai begitu sekali ya penangan rakyat indonesia.. kalau negara Malaysia.. untung lah.. hahaha....

actually.. aku respect juga dengan rakyat & kerajaan indonesia.. mereka habis-habisan menyiasat tentang penyebaran video lucah selebriti terbabit sehingga ke lubang cacing..
sangat berbeza dengan negara kita.. walhal.. negara kita apa kurang hebatnya dengan peyebaran video-video lucah selebriti dan pasangannya.. namun... seolah-olah perkara itu tidak terlalu berat untuk difikikan oleh kita.. mungkin kerana mereka selebriti?? ya... itu lah kenyataan dan realitinya..


apa-apa pun.. aku hanya memberi pandangan aku sendiri.. tidak ada niat untuk menyakiti atau mengecilkan hati siapa-siapa ya! ;)




Thursday, June 24, 2010

UPSR? PMR? perlu ke..???

terdetik nak semak kan blog ni dengan isu baru2 ni yang UPSR & PMR akan dimansuhkan..??
masih lagi dalam perbincangan.. belum lagi diputuskan keputusannya..

hurmm.. pada pandangan aku sendiri..
tak perlu lah kut nak mansuhkan dua ujian ni..
actually.. bagus apa.. at least.. we know our level...
especially.. parents lah kan.. sekurang2nya mereka tahu tahap pendidikan anak mereka di level yang mana.. sama ada di level yang LEMAH ke, SANGAT LEMAH ke, SEDERHANA ke, BAGUS ke, SANGAT BAGUS ke.. we never know rite..??

sebagai contoh.. PMR.. melalui ujian PMR ni lah kita boleh tahu dan kenal pasti di mana kecenderungan kita selepas itu.. Ye la.. bila kita nak melangkah ke tingkatan 4.. kita dah kena pilih atau dipilih kelas aliran apa yang kita lebih cenderung.. BERDASARKAN keputusan PMR kita... betul tak..??
so.. i don't think so that this is a good idea...
PEMANSUHAN ini.. seolah2 menjadikan student kabur dengan pencapaian mereka di dalam pelajaran.. so.. hopefully.. GOVERNMENT.. especially ministry of education will take a smart decision and action for our generation future..

* surat khabar UTUSAN hari ini mengeluarkan artikel.. "UJIAN KHAS GANTI UPSR UNTUK MASUK SBP?".. haishh... what's the different hah..??? sama je kut.. if nak masuk SBP pun before this.. still have to referring to the UPSR result...?? so..?? ada bezanya kok..?? atoyai.. come on... daripada sibuk2 nak mansuhkan itu lah, ini lah, gantikan itu lah, ini lah.. it's much better kalau kita fikirkan langkah untuk memajukan lagi tahap pendidikan anak-anak kita.. esp.. anak MELAYU.. dianggarkan sekarang ramai juga yang masih tak boleh membaca dan menguasai bahasa Inggeris.. especially orang yang sedang menaip ni.hahaha.. *

Friday, June 18, 2010

dont judge book by it's cover...??




don't judge book by it's cover..???
tired and sick with such people like this.... =(
could you please know me first before you make any evaluation darling..??
huh! .....
* mood : i'm not in mood... =(

Wednesday, June 16, 2010

TIPS FOR LONG DISTANCE LOVE.



have you experienced long-distance love..?? or is experiencing long-distance love..??=)
long distance love good or bad..??
what do you think..?
did you think that long distance love just waste your time..??
in my view,long distance love has its own unique advantages..its up to each couple to bring the relationship itself. so.. how we want to keep this long distance relationship..?
below are some tips for you! =)

1) TRY TO MEET EVEN A MOMENT - if possible as long as nature is still there, as long as healthy, and as long as there is money, show your effort to meet your partner there. =) a moment to see your partner will recharge back a pleasures and beauty of your love together.=)
* bak kata orang melayu.. bila jauh-jauh ni.. rindu dendam la sikit..;p







2) ALWAYS REMIND YOURSELF TO FAITHFUL WITH YOUR PARTNER.

most of the long distance relationship not longer because of the insecurity feels to ourself. we always think that "hurm..seems like he have another girls there..just waste my time loyal to him.."

so you need to have or put the spirit of loyalty in your relationship..Clean yourself from any fear,and believe in yourself and your partner.=)


3) GIVE SUPRISE TO YOUR PARTNER.
Relationship that often turns into a bored relationship because of, both of us is comfortable with our own action. If the first non-play always smile, wear perfume, tidy hair, and etc.
so, why not we make a suprise or different things that we never do before this. for example, give a flowers, make a candle light dinner, i'm sure that our partner will feel touch and excited.. totally will make your partner more LOVE to you!! =)
*i have experienced for this long distance love.. but..our love lasted only 1 year 5 month.=)
what to do.. we have no 'jodoh'hehe..=)



Tuesday, June 15, 2010

teka teki teka tekuk..mari cuba..!=)








1) pokok apa bila manusia lihat..manusia lari..????







2)dalam banyak2 sungai, sungai apakah yang tiada air..??






3) benda apa bila masuk segi tiga..bila keluar bergulung-gulung..??
* try answer first.i will give answer in next teka teki.(cehwah.)hahaha....

apek oh apek.


pada 13 jun yang lepas.. pelakon komedi popular malaysia..saiful apek telah ditangkap dirumahnya bersama-sama 5 orang rakannya di Petaling jaya kerana memiliki dan menghisap ganja seberat 40 g. haiii.... satu lagi kesilapan dan kerugian yang telah dilakukan oleh apek ni.. sayang kan..? dulu yassin senario..di saat-saat dia mahu mencapai kegemilangan karier dia.. kerana dadah durjana ni.. HANCUR semuanya.. tu lah manusia kan.. kadang-kadang kita jadi lupa bila Tuhan dah anugerahkan kita kelebihan yang tak ada pada orang lain..tapi kita tak hargainya.. mungkin ini satu hukuman agaknya..?? hurm.. ntahlah..susah nak ramal kan...? lumrah dunia.. tak semuanya sempurna.. kadang-kadang TUHAN bagi kita kelebihan itu..tapi kekurangan tang lain pula.. hurm.. apa-apa pun..hopefully saiful apek dapat berubah..=)

which types of friendship are you..??



FRIENDSHIP..??
what you know about FRIENDSHIP..??

In my personal opinion..relationship between one,two,or more with someone that we call "friends.."not completing one's life when they do not have a friends. friends are everything..lost lovers can find..lost friends instead hard to find...




FRIENDSHIP can be categorized in several types..


1.ASSOCIATES: friends that only shared common activities..such as..sport,hobby..


2.USEFUL CONTACTS: basically related to work or advancing career,which is FRIENDS that shares information and advise.


3.FAVOR FRIENDS: Friends that help each other in functional manner,not in emotional.


4.FUN FRIENDS : friends that socialized together,but only for fun.this kinds of friendship are not provide an emotional help.


5.HELPMATES : it is a combination between fun and favor friends. They socialized together,and help each other.


6.COMFORTERS: friends that like to help and give emotional support.


7.CONFIDANTS: it is a far friends..that you cant give practical help.just share a personal information about us.


8.SOULMATES: displayed all the elements above.This is such a GOOD FRIENDS,and BEST FRIENDS forever..




*so..which one do you think you are..?? or do you think your friends are..??


Monday, June 7, 2010

my new baby..>> Canon 450D


yahuu.. i got my new baby.. CANON 450D
sponsor dari unlceku..dengan harga.. setelah ditawar-tawar RM2,1**.Hehe..
piya! we r gang! =) same like piya.. aku akan jaga baby aku ni baik-baik..0kay! =)
thanx to my uncle..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...