Tuesday, October 18, 2011

diploma kewartawanan 2008- 2011


Tanggal 15 oktober 2011, secara officially nye aku telah menamatkan pengajian aku di dalam jurusan Diploma kewartawanan di Kolej terunggul ku. ;) Selama 3 tahun belajar di tempat orang, banyak mengajar insan ini erti berdikari dan tanggungjawab terhadap diri sendiri. ;)

Rasa macam baru semalam je wa bawak beg untuk check in hostel kat Jalan berserah tu. ;p tup tap.. tup..tap.. dah habis. Time running so fasttt. Bila ada kat kuantan selama 3 hari yg lepas, satu persatu kenangan yang muncul kat kepala otak pada ketika itu. Nak apa? yg sedih, yang gembira, yang tragis. ;p semua ada. Masa tu, mulalah ketawa seorang2, senyum seorang2, &.. nak nangis pun ada juga. 


Even though, aku ni selalu cakap, kolej aku ni macam tu lah, macam ni lah. Tapi, jauh di sudut hati wa ni, ini lah tempat yang banyak berjasa dgn aku & kawan2 yg lain. Biase lah, tak semua kolej boleh memuaskan hati semua pelajar. Mesti ada lack kat mana2 kan. Yang penting, kita semua berjaya tamatkan belajar dengan sukses ya kawan2! . ;)

Satu perkara yang membanggakan bila aku dapat pointer 3.31 untuk semester yg pertama. masa tu, mak & abah pesan, kalau work hard lagi next sem, merasalah aku dapat dekan. ;p
Tapi, bukan rezeki aku mungkin. hehe. Al-maklumlah, bila duduk di tempat orang ni, jauh pula dgn mak bapak, memang sikap malas tu melanda lah. ;p


Kehilangan seorang sahabat seperjuangan, yakni: ALLAHYARHAMAH Farhana Syahirah semasa di semester kedua, adalah satu tragis buat aku & kawan2 yang lain. kalau Arwah masih hidup, mungkin dia dah bersama2 dgn kitorang masa konvo. ;')


Seperi culture shock buat aku, bila terlalu banyak presentation yang perlu dilakukan. Wa ingat course ni menulis je. Tapi, presentation melambak! ;p tak payah cakaplah,  sampai semester ke-5 pun wa masih ketaQ2 nak buat presentation kat depan. Even dalam group pun. ;D Presentation yang paling wa rase wa berani, untuk subjek Madam Nora, Public Speaking, di mane kitorang ditugaskan setiap seorang untuk present Stroy Telling. Alaa.. yang macam budak2 sekolah rendah buat tu. Bercerita kat depan dgn penuh gaya & kecomelan. hahaha. 

Tak silap aku, aku dapat story pasal seekor burung dgn kura2 kut. Alamak, lupa sudah. ;p tak tidur malam wa dikejekan sebab nak menghafal & praktis intonasi suare & gaya. fuhhh.. seksa ouh..! ;p Dalam banyak2 subjek, aku rasa 'Public speaking' paling mencabar lah. Cuba lah dibayangnye insan kecik ini bersajak di khalayak ramai. kakakakah. kelakar weii. ;p Btw, TQ so much buat madam Nora. Kalau tak sebab beliau yg bagi task2 macam ni. aku rasa  aku dgn kawan2 lain kecut juga nak present utk subjek lain. Pendek kata, subjek ni lah yang berjaya overcome kitorang punya level confidence & perasaan malu tu. ;p Tp, sayangnya.. madam nak QUIT hujung bulan ni. ;( tak dapat la junior2 wa nak merase task2 yg challenges dari madam. kiki. all the best to u madam.!

with madam Nora

Kenangan paling lucu,  sampai sekarang aku mesti tergelak bila ingat, yakni: semasa nak buat assignmet sir Pirdaus. . Rims tayar kereta aku tercabut kat jalan. Lany lah yang pergi kutip. hahahaha! yg lain masing2 dah malu nak pergi kutip. makanya, Lany sahajalah yang sanggup pergi. ;p aku? aku tutup muka dgn stereng. ;D Memandangkan geng2 aku semua berbadan sasa, ;p makanya, setiap kali nak buat assigment yg memerlukan kitorang perlu ke satu tempat, aku sumbat je semua kat kereta viva aku tu. ;p amik kaw, menjunam ke bawah kereta aku. hahaha. yang tukang bawak kurus macam tiang. memang tak balance! hahaha.
alhamdulillah.. kitorang semua lulus dgn cemerlang. Mungkin itu lah hikmahnya aku punya Rims tercabut. ;p TUHAN nak bagi dugaan. hahaha..

with madam zimah


Last, but not least, nak cerita semua memang jadi novel juga post aku kalini. ;p Terima kasih kpd semua lecturer2 aku, madam nora, madam zimah, madam amy, Sir pir & Sir pirdaus. dan utk korang : Nogee, kinah, lany, kak yan, dura, ies, bob, kak jat, kak liza, bash, nana, dura, Che ah, Ief. i wish u guys all the best ya! semoga impian korang akan tercapai. Kalau dah Fames, & kahwin nanti, jgn lupa jemput. ;) May ALLAH bless both of u. ;) semoga persahabatan kita berkekalan..

nah, lagu untuk korang.. miss u guys!.. ;')

"Graduation (Friends Forever)"- Vitamin c

And so we talked all night about the rest of our lives
Where we're gonna be when we turn 25
I keep thinking times will never change
Keep on thinking things will always be the same
But when we leave this year we won't be coming back
No more hanging out cause we're on a different track
And if you got something that you need to say
You better say it right now cause you don't have another day
Cause we're moving on and we can't slow down
These memories are playing like a film without sound
And I keep thinking of that night in June
I didn't know much of love
But it came too soon
And there was me and you
And then we got real blue
Stay at home talking on the telephone
And we would get so excitedand we'd get so scared
Laughing at ourselves thinking life's not fair
And this is how it feels

[1]
As we go on
We remember
All the times we
Had together
And as our lives change
From whatever
We will still be
Friends Forever

So if we get the big jobs
And we make the big money
When we look back now
Will our jokes still be funny?
Will we still remember everything we learned in school?
Still be trying to break every single rule
Will little brainy Bobby be the stockbroker man?
Can Heather find a job that won't interfere with her tan?
I keep, keep thinking that it's not goodbye
Keep on thinking it's a time to fly
And this is how it feels

La, la, la, la:
Yeah, yeah, yeah
La, la, la, la:
We will still be friends forever

Will we think about tomorrow like we think about now?
Can we survive it out there?
Can we make it somehow?
I guess I thought that this would never end
And suddenly it's like we're women and men
Will the past be a shadow that will follow us 'round?
Will these memories fade when I leave this town
I keep, keep thinking that it's not goodbye
Keep on thinking it's a time to fly




p/s: sedih ouh masa buat post ni...  ;')

3 comments:

Lany Azman said...

wahahaha! sportrim ko selalu jadi mangsa! agagaga XD

MaMa AiNi said...

tahniah syue..penat lelah belajar terasa berbaloi kan..he2x..lepas ni syue nak kerja terus ke?..semuga jadi wartawan terkenal suatu hari nanti..insyaallah..

Nora Karim said...

Syue, group awak sangat best!! Saya seronok mengajar subjek Public Speaking tu... Seriously, saya sangat "tertekan" bg task kat group awak... bagi je apa... semua boleh buat... Dasyat la korang... Btw, Congratulation with your future undertaking.... *Sedihnya...*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...