Thursday, October 6, 2011

Positive thinking is good, tapi.. susah nak amalkan..



" eleh, dia tu pakai tudung bukan sebab betul2 nak berubah, tapi sebab nak ikut fesyen2 stail tudung sekarang lettew!"

" cer ko tgk ima tu, kemain lagi pakai kereta besar, barang2 mewah, ada sugar daddy lettew!"

" asal dia terus kahwin je eh? ntah2 perut dah buncit kan?"

" aku rasa aku tak boleh buat.. confirm gagal!"

sedikit contoh dari aku sebagai permulaan. ;) tidak keterlaluan aku cakap kalau korang tak pernah hadapi situasi2 yg negatif macam tu. Plus, korang sendiri pun macam tu kan? Termasuk lah diri insan ni sendiri. ;p sila hempuk diri saya.

tajuk aku kat atas tu pun dah cukup menerangkan apa yg aku cuba nak cakap sekarang ni. ;)
'positive thinking'? apa tu positive thinking? kalau tanya, for sure semua orang boleh jawab. alaa.. positive thinking tu orang yg sentiasa berfikiran baik2 je la, tak mudah nak melatah.. positif thinking tu orang yang educated, positif thinking tu orang yang tak suka ambil tahu hal orang lain, hah.. ambik ko.. macam2 definisi kan. ;p semua ada pandangan masing2.  


Tibe2 ade logo ni? motip? ;p


bagi diri insan ni sendiri, positive thinking ni sangat bagus impak nya pada diri kita sendiri & orang lain. Tak rugi pun kalau kita berfikiran positif. apa sahaja yang kita nampak, kita dengar, kita tahu walaupun perkara tu benar atau tak, kita masih mampu lagi berfikir secara rasional & positif. Kesannya, kita tak mengaibkan orang lain, orang lain tak mengaibkan kita, kita tak bergaduh sana sini, hidup pun aman damai gittew! 1? MALAYSIA!! eh, tibe2?? dushhh! tumbuk diri sendiri. ;p

Sesuatu perkara yang baik kita lihat, kita patut ucap syukur, semoga ia menjadi lebih baik. Sesuatu yang jahat kita lihat, kita seharusnya berdoa agar ia menjadi lebih baik. bukan dgn bersyak wasangka yang bukan2. hah, itu lah yang diajar dalam Islam kan? ;) kita selalu cakap pada orang " aku ni malas nak ambil tahu hal org.." , "iye..? ntah lah.. aku tak amik port pun".. & pelbagai2 versi lah kan utk mengatakan atau lebih clear, untuk menunjukkan yang kita ni seorang yg berfikiran positif gittew. ;) Tapi, kebanyakan yg aku dgr tu, orang tu lah yg sokmo fikir bukan2 je kat org lain. hahaha. termasuk lah aku! ;p siyes ni!! 
muhasabah diri yuk!

sebab tu aku terfikir nak buat entry ni. in order to improve myself sendiri lah. sile muntah. haha. aku duk cakap aku tak ambil tahu hal orang tu, tapi aku stalker dia juga. tak ke bengong tu? sile hempuk saya ramai2. ;p aku teringat quotation yg aku baca kat twitter: "satu jari anda tuding pada seseorang, sepuluh jari orang tunding pada diri anda". pergh.. sgt sopan ayat ni, tapi penuh dgn makna. 

So, aku terfikir2. macam mana nak ubah sikap ni? korang ada terfikir tak? kenapa aku nak ubah? sebab aku tak nak life aku penuh dgn syak wasangka yg bukan2 lg pada org. hah... aku pun berani cakap, kalau korang yg baca entry aku ni, mesti akan cakap " eleh, bajet nak tunjuk baik lah minah ni,.. " hahaha! sebab.. aku pun macam tu juga.. bila aku baca, automatik kat kepala otak aku, aku akan cakap macam2. ;p kan? kita rasa marah, geram & benci bila ada orang fikir kita bukan2. Tapi, kita sendiri tak pernah nak muhasabah diri kita macam mana. so, Tuhan bagi sama rata lah kan? kita ckp org tu, org tu ckp kita, bagus lettew. ada reflection. ;p sedar pun ko syue.  T_T



 selalunya, kita akan berfikiran negatif bila kita sendiri tak pernah sedar kesalahan & kekurangan diri sendiri. Kita rasa kita lah hebat, kita lah cool, kita lah power.. & segala macam lah! then, bila bercakap, seolah2 kita tahu semua. walhal, kita sendiri tak pasti kan. Then, mulalah blame org tu, blame org ni. plus, komplain sana sini. tu tak kena, ni tak kena. hah.. ni lah antara2 faktor yg menjadikan kita semua ni FAILED nak jadi org yang berfikiran positif. macam insan ni lah. T_T

So, the conclusion is.. pucuk pangkalnya datang dari hati kita sendiri. Kalau ikhlas, makanya bila kalian baca entry aku kalini, kalian tak rasa annoyying or what. haha.. so, dari sini lah bermula segalanya... hahaha *gelak setan*.
sekian.. 

p/s : sindir diri sendiri ni. ^_^

10 comments:

MaMa AiNi said...

salam syue..lama tak nampak..bz ya?.ya syue..kita blh berubah ke positive thinking..termasuk juga mama...he2x..tapi camne pulak org2 yg selalu fikir sebaliknya pada kita..hu2x..kita nak wat camne kat org2 yg begini?

SyuE said...

wslm mama. aar. bz ler ma. kiki. hah.. klu org yg ckp kite mcm2 tu kita kasik bako je. hahaha.. em.. idea bernas tu, nnti syu update sal ni pule ye mama! ;)

si kiut lavender said...

hurm..syue....fkiran positif tersgtlah baik impaknya,,bleh membina smangat bru dlam diri..tapi itulah.,.nak amalkannya sgt teruk pluss berta...susah gak nak kawal otak utk trus pk potif

budak penjara said...

no 2 negative thinking but thinking easy

Rtp Farra Arisha said...

positive thinking is a good one. tapi malangnya ramai yg tidak mengerti akan apa maksud sebenar positive thinking.

when we say about that, mulalah ada anasir2 jahat yg menafikannya. sometimes, i do feel very guilty to speak kerna takut ada orang yg menidakkan sesuatu perkara yg kita perbincangkan.

so biarlah diri kita sahaja yg berfikrian positif. if they wanna be positive person too, they are listed as person who got positive thinking ;)

EyqaLuvender said...

most of the tym mmg susa nk amalkn +ve thinking ni...
tp tulah,kalo asyk pk -ve je mmg ta kemana la dlm hdup ni...statik je...
so,let us be +ve minded~

bella luna said...

ada byk cara macamana nak jadi seorg yg positive thinking and the best way adalah dengan sedar kelemahan diri sendiri and sentiasa lah merendah diri,insyaAllah kite akan menjadi seorang positive thinking yg berjaya;)

SyuE said...

i'm totally agree dgn sume pandangan korang. ;)

ILA HonEyBuNNy said...

cuba untuk berfikiran positif...

kalau pk negative mmg -ve la jadinya..ehheheh..lbh baik pk y baik2 ja kan..ngeh3

Pure Mahabbah Fillah said...

assalam..

yup2..think +ve..kdg2 pk -ve jgk kn..hiihii

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...