Thursday, September 22, 2011

cara kreatif elakkan dari pelajar meniru dlm exam

Tergelak aku bila abang ipar aku tunjuk keratan surat khabar Perdana. katanya, "dik, cuba tengok ni." sambil tersenyum lebar.

aku pun terus tengok,.. mak aihh.... cer korang tengok gambar kat bawah ni. ;)


ini merupakan langkah yang diambil oleh pihak sekolah untuk elakkan student mereka meniru dalam exam! kreatif bukan? ;p pasti kita sendiri pun tak pernah terfikir nak buat sampai tahap macam tu sekali. ;)

tak ada pula dia bagi tahu sekolah dari malaysia ke atau luar. Tak dinafikan gejala tiru meniru masa exam ni memang often berlaku. Insan ini sendiri pernah melakukannya!~ ;p jeling2 kawan sebelah, pastu kadang2 tu buat2 jatuh pemadam lah, pensil lah. ;p ada juga berkomplot dgn kawan, baling2 kertas yg telah dironyok. Kalau kat sekolah, siap letak nota dalam tandas lagi. Then masa exam lah perut ko nak sakit. konon! hahaha..

aku rasa sekolah ni alami masalah peniruan dalam exam yang kronik, itu sebab cikgu2 terpaksa membuat satu alternatif yang sgt funny ni. ;p ambik ko, jeling la kanan kiri ke, belakang ke, memang tak dapat lah ko nak meniru. haha. 

Dengan kepintaran budak zaman sekarang ni memang susah kita nak kawal. Tapi dorang tak tahu yang cikgu2 dorang ni lagi teror dari dorang. Pernah korang terfikir korang akan ditutup macam gambar kat atas tu? tak pernah kan.. ;p so.. hentikanlah budaya tiru meniru ni. kang tak pasal2 korang terseksa kena pakai macam tu. hahaha..


sekian.. 

p/s: macam mana nak buat eh? boleh praktikkan ni. ;p

4 comments:

0nenanina Vanilla said...

siyes ke ni btol2 blaku? memang lawakla tapi cra ni efektif gak ntuk elak studnt meniru

MaMa AiNi said...

he2x..lawaknya gambar tu..teringat mama masa periksa jabatan dulu..ramai kawan2 yg meniru..org yg meniru tak lulus & org yg memberi tiru lulus pulak..hu2x..rupanya dia berikan jawapan yg salah !!...sian diorg tu kena tipu...mama jawab sendiri & lulus..he2x..

si kiut lavender said...

boleh sarankan kat cekgu buat macam nih kat skolah..tapi tggu pas SKL abeh blja dulu bru bgi cdangan.hhahah

IzyanWasli said...

ekekeke. tak daya haih kalo time exam gini! Baik hantok meja kat kepala je.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...