Wednesday, September 14, 2011

Petua nak Hilangkan Kurap Kucing. ;)


jangan ditanya kenpa & mengapa tuan empunya belog ni duk buat entry pasal petua untuk kucing. nak bagi petua untuk manusia memang aku ni tahu lah. ;p memandangkan insan ni merupakan pecinta kucing yang sejati, maka pelbagai alternatif lah yang beliau cari demi melihat kucing kesayangan beliau ni sihat walafiat macam beliau. ;p sihat ke?

telah menjadi satu kemestian untuk aku bagi memastikan kucing2 peliharaan aku berada di dalam keadaan sihat, bersih, cantik & tertarik. cuba kalau korang busuk, kotor, selesa ke? same goes with cat lah. dorang pun nak kan kehidupan yang selesa, cuma diorang tak reti je. ;p maka, sebab itu aku terlalu menjaga kucing2 aku. aku pun tak faham macam mana orang yang sanggup bunuh & seksa kucing  dgn kejam tu. aku tengok kucing aku banyak kurap pun aku dah sedih, ni kan nak seksa dia. tuihhhh punya orang!

gile kesian aku tgk kucing ni. kalau aku jumpe, aku da basuh dgn sebaldi  lebihan minyak. .

baiklah, straight to the point, punyalah banyak mukadimah ko syu. ;p bagi uolls yang sangat mencintai kucing, kat sini aku ada satu petua tradisional bagi kucing korang yang alami kurap melampau. tak pun, kalau korang ada kutip kucing2 tepi jalan ke, korang nengok banyak naw kurapnye. so, tak payah susah2 pergi klinik. Ini jimat. huhu. cara2nya adalah....

korang ambil lebihan minyak masak yang korang dah guna untuk masak tu. DIULANGI LAGI SEKALI, lebihan minyak masak yang TELAH korang GUNA masa masak. korang ambil minyak tu, celup guna kapas ke, tisu ke, cotton bad ke. kalau macam wa, wa guna kapas, lagi banyak ia serap kan. Then, terus je sapu kat bahagian ada kurap tu. Selalunya kat telinga. so, sapu lah kat situ. TRUST ME, kurap tu akan hilang slowly. kalau kurap kucing korang banyak, letak lah dalam 3 kali seminggu ke. janganlah tiap2 hari, boleh gile kucing tu duk menggaru je tiap2 hari. ;p Kesan dia, kucing korang tu akan nak menggaru je kat kurap dia tu. So, jangan risau, buat dek je. ;p nanti lama2 akan hilanglah kurap tu. ;)

korang ambil je lebihan minyak ikan yang korang goreng ni. ;)

Then, aku nasihatkan bila kucing tu dah bebas dari kurap, korang bawa lah dia pergi injection untuk cegah dari kena kurap lagi. kalau korang tak nak pun tak apa, tapi jagalah kebersihan kucing & kandang kucing korang tu. ok! ;) kalau boleh, rajin2kan diri mandikan diorang every week, macam wa buat. tu yang selesema kucing wa dikerjakan. kiki. ;p
so far.. ni je lah yang aku tahu & boleh share dgn uolls. kalau ada lagi, jangan risau, wa akan update sini. ;) semoga kita semua lebih menghargai binatang kesayangan nabi muhammad s.a.w ni. 

sekian..

p/s: echah bekas kawan baik aku dulu dah tunang, tahniah. ;)

27 comments:

Zul Fattah said...

mak aii.. takut doe.. aku kalau jumpa kucing cam ni.. memang lari r.

MaMa AiNi said...

gud info..mama tak tahu pun petua ni syue.. mama ada bela kucing,tapi kucing mama takde kurap ni..syue kalau pakai minyak goring ikan masin takut kucing tu nanti berbau seperti ikan masin..he2x..

SyuE said...

haha! tak pe mama. bole mandikan pastu. syu pakai lebihan minyak goreng bawang lagi! kiki. ;p

Hwang Hyun Ah said...

petua yg bergune!!
nanti nak bagi tau kat ibu lah..

0nenanina Vanilla said...

wah tak sangka gune minyak jelantah je bole ilangkan kurap..biase buat goreng ikan bg kucing makan je.hihi..tq yang

SyuE said...

onenanina : haha. ur welcome yunk!

Hwang hyun: hah! cpt2 gi bgtahu ibu!

QyLa said...

waa..thanks sbb share petua nie..saye baru je hari tu ambek kucing tp jalan .mle2 kurap die ade kat telinga je..tp lme2 merebak smpai kat mke..jumpa petua akak nie buat saye tau mcm mne nk selesaikan masalah kucing saya tu...terima kasih yek :)

SyuE said...

Qyla: no prob syg. ;) ur welcome..

Hasmiera Hashim said...

thanks
my meoow kecik ada kurap sebab jangkit dgn mak dia.
darah2 sbb meow kecik tu gigit2 badan dia.

Husna Adilah Sidek | Dyla Qistina said...

hi,
wah memang bertuah dapat jumpa petua yang tak cost sangat. agak2 kurap ni boleh berjangkit tak?

tinkleminkle! :D said...

good info. :)
sy ada jumpa kucing kat sekolah yang ade kurap..dua dua beradik sume macam tu..kesian tengok dia gatal setiap hari seluruh badan...mak dia pun sama kak..nasib baik jumpa blog akak ni..boleh sy tolong kucing tu pulih dari kurap dia :')
btw kak, kurap ni berjangkit tak? thankyou :)

a girl's life time journey said...

assalamualikum. kak syue kurap kat kepala kucing saye x berkurangan tapi makin banyak.saya dah letak minyak dah tapi x menjadi.. ape nak buat eh?

a girl's life time journey said...

assalamualaikum kak syue, kurap dekat kepala kucing saye x berkurangan tapi mkin banyak.ape nak buat eh?

Anonymous said...

Gunalah shampoo sulfur atau beli shampoo malaseb untuk kurap...harge dlm rm52..

Mohamad Muzamir Mohamad Yusof said...

Berdasarkan pengalaman, jika kucing kita di serang kurap...perlu diubati secepat mungkin kerana jika sudah terlewat agak sukar untuk baik.
Ini kerana kucing tidak tahu menjaga kebersihan diri dan apabila sudah kena kurap, ia amat mudah berjangkit.
Terima kasih....sila2 ke blog saya
http://gilerkucing.blogspot.com

Opah Kentang said...

Wahh..ni ke petua dia. tq.. akan si praktikkan. :-):-):-):-):-)

Aimie Mimot said...

akak,minyak tu na bg tgh pnas or biler da sejuk?? (=-=)

Fnorani said...

tq 4 da info sis..nyway minyak tu kne letak byk or sikit...n minyak tu xleh yg panas kan??...:)

hambaALLAH said...

emm nak tanye ni sungguh ke..dah sapu pas 2 mandikan ke??

Anonymous said...

cik shue mcm kucing ygt saya jumpa dan amek bela ni dia mcm naik kurap satu bdn and saya kesian sngt tengok dia.so u ada ckp yg saya bole pkai lebihan minyak masak kat badan dia.so kalo mcm dia ni yg satu bdn dia berkurap so satu bdn dia la sy lap ngan minyak tu?

Anonymous said...

[url=http://www.optimadesign.pl]Projektowanie stron www[/url]

muhd hafizi said...

Terime kasih byk2 sbb kucing saya pon kene kurap kat telinga tp x byklah..drpd x byk jd byk baik buat dulu.. c:

muhd hafizi said...

Terima kasih byk2..its helpful c:

Velodrom said...

OK....kurap ni leh jangkit kt org

Rassip said...

Assalamualaikum. There is this stray cat that I feed outside of my home for the past 3 years. I have rescued 18 cats and I cant afford to take this cat to the vet. I found your site and I shall try this today, I hope this remedy really works

Eira smurf said...

Kalau minyak g0reng ayam bleh tk shue ? ?

Eira smurf said...

Kalau minyak g0reng ayam bleh tk shue ? ?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...